Elektrikli Yoğurt Makinası – CE Belgesi

Femko Belgelendirme, 2014/35/AB Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipmanlar İle İlgili Yönetmelik (LVD Yönetmeliği) kapsamında, Uluslararası tanınırlık yetkisi, alanında uzman mühendis kadrosu ve sektör tecrübesiyle, Elektriksel Güvenlik Testleri (LVD Testi), Teknik Dosya Denetimleri ve CE Belgelendirme işlemlerinizin tümü için profesyonel hizmetler sunmaktadır.

1. GİRİŞ

Evlerde ve benzeri yerlerde sıklıkla kullanılan elektrikli bir cihazdır. Yoğurt yapma makinesinin çalışma prensibi, 40 ila 45 °C arasında fermente edilmiş (mayalanmış) sütün takribi 6 ila 10 saat arasında gerekli ısı ortamında yoğurt haline dönüştürülmesidir.

2. AMAÇ

Yoğurt makinelerine yönelik piyasa gözetimi ve denetimindeki amaç;

  • Geniş kapsamlı bir tarama yapılarak marka/model bazında ürünlerin tespiti,
  • Tespit edilen ürünlerin uygunluk seviyelerinin belirlenmesi,
  • Tüketicinin korunması amacıyla riskli ürünler belirlenerek bu ürünlerin piyasaya arzının durdurulması ve bertaraf edilmesinin sağlanması,
  • Riskli ürünleri piyasaya arz eden firmalar ile riskli ürün analiz raporlarının veri tabanına işlenmesi, • Haksız rekabetin önlenmesi,
  • Üretici ve ithalatçıların belirli uygunluk seviyesine ulaşmasının sağlanması,
  • Denetimler ve alınan önlemler ile piyasada farkındalık oluşturulmasıdır.

3. DAYANAK

  • 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun
  • Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği
  • Belirli Gerilim Sınırları için Tasarlanan Elektrikli Ekipman ile İlgili Yönetmeliği (2014/35/AB) (LVD)
  • Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği (2014/30/AB) (EMC)
  • TS EN 60335-1 Güvenlik Kuralları – Ev ve Benzeri Yerlerde Kullanılan Elektrikli Cihazlar için Bölüm 1: Genel Kurallar,
  • TS EN 60335-2-15 Güvenlik Kuralları – Ev ve Benzeri Yerlerde Kullanılan Elektrikli Cihazlar İçin Bölüm 2.15: Sıvı Isıtma Cihazları için Özel Kurallar Standardı dayanılarak hazırlanmıştır.

4. YOĞURT MAKİNESİ TEKNİK BİLGİLER

Kullanım alanına göre çeşitli tip ve güçlerde türleri bulunmaktadır. Yoğurt yapmak için öncelikle çiğ sütün kaynatılması gerekir. Çiğ süt kaynatıldıktan sonra oda sıcaklığına kadar soğutulur. Yoğurt yapımı için pastörize sütler de kullanılabilir. Pastörize süt kullanılacaksa ayrıca bir ısıtma işlemine gerek yoktur.

  • Oda sıcaklığına kadar soğutulmuş olan sütün içerisine 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt koyulur ve yoğurt iyice dağılana kadar süt karıştırılır. Eğer süt oda sıcaklığından daha yüksek bir sıcaklıktaysa yoğurt küçük bir kâseye alınarak üzerine bir miktar süt eklenerek iyice karıştırılır ve daha sonra bu karışım sütün içerisine ilave edilir. Koyulan yoğurt, içindeki yoğurt bakterileri sayesinde sütün mayalanmasını sağlayacaktır.
  • Bu aşamadan sonra süt henüz koyulmamışsa yoğurt yapma makinesinin kabına koyulur ve kapağı kapatılarak makinenin içerisine oturtulur. Bu aşamada makine sütü mayalanma için en ideal sıcaklık aralığında (40-45 °C) tutarak mayalanmasını sağlayacaktır.
  • Eğer makine dijital ise damak zevkine göre makinenin çalışma süresi ayarlanır. Bu süre sonunda makine otomatik olarak kapanır. Eğer makine otomatik değilse, mayalanma işlemi için yeterince (8-10 saat) beklendikten sonra makine kapatılmalıdır.
  • Yoğurt yapma işlemi bittikten sonra makineden alınan yoğurdun kapağı açılarak en az 1015 dakika dışarıda dinlendirilmeli ve ardından buzdolabına koyulmalıdır. Tüketilmeden önce ise yoğurt 1 gece buzdolabında bekletilmelidir.
  • İstenen yoğurt kıvamının elde edilebilmesi için, yoğurt yapma makinesinin kullanma kılavuzunda önerilen mayalama sürelerine dikkat edilmelidir.

5. ÜRÜNÜN TAŞIDIĞI RİSKLER

Standart dışı üretilen yoğurt yapma makinelerinde;

  • Fazla enerji tüketmesi
  • İstenilen verimin alınamaması gibi tüketiciyi yanıltma riskleri olabilir.