EAC Belgesi

EAC Belgesi

EAC belgesi, Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Ermenistan’ın 2010 yılında bir araya gelip aldıkları kara neticesinde EAC sistemini ortaya çıkartmıştır. Bu karar gümrük komisyonu kararı ile onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

EAC Belgesi

EAC belgesi, ürünler için bir belgelendirme türüdür. Bu belgelendirme işlemi rusya, kazakistan ve beyaz rusya ülkelerinde geçerli olan ürünlerin belgelendirme işlemidir. EAC belgesine sahip olan her ürün bu belirtilen ülkelerde serbest dolaşıma sahiptir. Rusya, Belarus, Kırgızistan, Ermenistan ve Kazakistan da serbest dolaşım hakkına sahip EAC işaretli ürünler ayrıca kalite ve standartları yakalamıştır. Avrupa’da CE belgesi ne ise Rusya ve bölgedeki ülkelerin ayağı olan EAC belgesi de odur. Bu nedenle bu ülkelere ticaret yapmak isteyenler EAC belgesini yasal olarak almak zorundadırlar.

EAC belgesi olmayan hiçbir ürün bu pazarlara giriş yapamaz. Rusya, Kazakistan ve beyaz rusya ülkeleri her geçen gün kalite ve standartları arttırdığı için EAC belgelendirme işlemini daha da geliştirerek piyasaya sunmuştur. Markalaşma adına atılan bu adımlar da Rusya ve bölge ülkeleri kalite ve standartları arttırmaya devam etmektedir. EAC belgesinin amaçlarından biri de gereksiz prosedürleri ve harcanan zamanı saf dışı bırakmaktır. Ayrıca bu pazarda ticareti daha kolay hale getirmek ve serbestçe dolaşım hakkını sağlamaktır. EAC belgesi almak 2010 yılında gümrük birliği komisyonu kararı ile kabul edilmiştir. Sonrasında Avrasya ekonomik topluluğu komisyonunun 2012 yılında 293 sayılır kararı ile EAC belgesi ve EAC deklerasyonu teknik regülasyonlar çerçevesinde kesinleşmiş ve 15 şubat 2013 yılında uygulanmaya başlanmıştır.

EAC Deklerasyonu

EAC belgesi kadar EAC deklerasyonu’da önemlidir. Belli bir sayıda ürün için geçerlidir. EAC deklerasyonu için test, inceleme yada yıllık kontrollerin yapılması gerekmez. Yine bu deklerasyon Rusya, Kırgızistan, Kazakistan, Belarus ve ermenistan da bu deklerasyon 5 yıl süreye kadar geçerlidir.

EAC Belgesi Geçerlilik Süresi

EAC belgesini onaylanmış kuruluşlardan alan firmalar bu belgeyi 5 yıl süreyle kullanabilirler. İsteyen firmalar bu belgeyi 1,2, 3, 4 ve 5 yıllıkta alabilirler. Hangi süre ile alırlarsa alsınlar EAC belgesi süresi bittiğinde tekrardan onaylanmış kuruluşlardan almak durumundadırlar.

EAC Belgesi için Nasıl Başvuru Yapılır?

EAC belgesi için ilgili bakanlık tarafından akredite olmuş onaylanmış kuruluşlara üretici, satıcı sahipleri yada firmalar tarafından yetkilendirilmiş firma yada şahıslar tarafından yapılmaktadır. Hazırlanan EAC sertifikası firmamız tarafından uygunluğu kontrol edilerek belge düzenlenir.

EAC Belgesi Nasıl Alınır?

EAC belgesi ve EAC deklerasyonu yetkili kişi yada kurumlar tarafından başvuru yapılır ve akredite firmamız tarafından uygunluğu kontrol edilir. Uygunluğu teknik regülasyonlara uyuyorsa firmamız son aşamada fabrikayı ziyaret ederek numune testi sonuçları ile birlikte EAC gümrük birliği sertifikasını vermektedir. EAC deklerasyonu için fabrika ziyareti yada test gerekmemektedir.

Firmaya verilen EAC belgesi Gümrük birliği veritabanına kayıt edilerek belgenin resmi olarak alındığı herkes tarafından görülebilmektedir. Son olarak ta EAC logosu ürüne yerleştirilerek belirtilen her ülkeye transferi yapılarak piyasaya sürülebilmektedir. EAC logolu her ürün 5beş ülkenin piyasasında kolaylıkla serbest dolaşıma sahip olduğu için satışa sunulabilir.

EAC belgesi alan firmalar her ürün ambalajına EAC işareti iliştirebilir. Her ürüne konulan EAC işareti tespit edilerek gümrüklerden geçerek piyasaya sürülebilir. Femko Belgelendirme, EAC belgesi kapsamında EAC gümrük birliği sertifikası ve deklerasyonu ile ilgili profesyonel hizmetler sunmaktadır.