GOST-R Yerine EAC Belgesi

Eski adı ile GOST-R yeni adı ile EAC Rusya sertifikası, ürünleriniz belgelendirilmeden Rusya federasyonu Kazakistan Beyaz Rusya gibi ülkelere ihracat yapamayacağınızın göstergesidir. EAC belgesi olmadan Rusya ya ürünlerin geçişi tamamen durdurulmuştur. Her geçen yıl kalite politikası hızla artmış markalaşma adına ülkeler ihracat belgelerine daha da önem göstermeye başlamıştır.

Rusya Federasyonu, Kazakistan ve Beyaz Rusya’ya İhracat Yapan Firmaların EAC R sertifika hakkında bilmeleri gereken;

Aralarında bir Gümrük Birliği kuran Rusya Federasyonu, Kazakistan ve Beyaz Rusya piyasalarına arz edilecek bazı ürünlere ilişkin ortak teknik düzenlemeler yapabilmektedir. Gümrük Birliği’nin karar verici organı olan Avrasya Ekonomik Komisyonu (AEK) bazı ürünlerin ithalatı uygunluk değerlendirmesi koşuluna bağlanmıştır. AEK’nın 15/10/2013 tarihli ve 28 sayılı Kararı ile ortak gümrük bölgesine ithalatta gümrük beyannamesi ile birlikte sunulacak teknik düzenleme uygunluk değerlendirmesi (onayı) kapsamı Gümrük Tarife istatistik Pozisyonu (GTIP) bazında ürün listesi belirlenmiştir.

Teknik düzenleme şartlarına uygunluğu onaylanmamış aşağıdaki ürünler, gümrük birliği alanında dolaşıma izin veren “tek işaret” ile işaretlenemeyecek ve pazara sunulamayacaktır:

EAC Belgesi, Dış ticarette bürokratik gecikmeleri önlemek amacıyla Kazakistan Cumhuriyeti Beyaz Rusya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu’nun da içinde bulunduğu 3 ülke arasında imzalanmıştır. EAC Belgesi her üç ülke için 2010 yılında komisyon kararı ile onaylanmıştır. EAC sertifikası üye ülkelerin sınırları içinde onaylanmış standartlarda üretim kalitesini onaylayan resmi bir belgedir.

Gümrük birliği hizmetlerinin sağlanması için akredite bir sertifika merkezi aracılığı ile EAC belgesi alınabilmektedir. Teknik düzenlemeleri ve şartları Gost R Belgesindeki düzenlemeleri ve bu düzenlemelerin kapsamına benzemektedir. EAC belgesi mutlaka her üye devletin gümrük birliği pazarına girişi için gereklidir. Gümrük Birliği Anlaşmasının amacı üç ülke arasındaki ticaretteki engellerin zorunlu prosedürlerin sayısını azaltmak ve dış ticareti daha sorunsuz bir şekilde yapmaktır. Sertifika her ülkenin topraklarında geçerli oluğu gibi aynı zamanda üç ülke pazarına girmek için de en kolay yoldur.

EAC sertifikasına sahip olan şirketler kendi ülkesindeki ürettiği malları sorunsuz ve sıkıntısız bir şekilde bu ülkelerin topraklarına satabilmektedir. İnsanların huzurunun ve güvenliğinin denetlenmesi ve tüketici haklarının korunması için federal servisler tarafından tek bir biçimde düzenlenen devlet onaylı belgeye sahip olmak ve firma olarak bu pazarda yerinizi almak için başvuru yapmanız gerekmektedir.

EAC Sertifikasının zorunlu olacağı bazı ürün grupları aşağıdaki gibidir :

  • Makine ve Ekipman Güvenliği
  • Teknik Ekipmanların Elektromanyetik Uyumluluğu
  • Düşük Voltaj Ekipman Güvenliği
  • Gaz Yakıtlarla Çalışan Araçların Güvenliği
  • Asansörlerin Güvenliği
  • Patlayıcı Ortamlarda Çalışan Ekipmanların Güvenliği

EAC (CU TR) GÜMRÜK BİRLİĞİ TR SERTİFİKASI/DEKLARASYONU

Şubat 2012 yılından itibaren Rusya federasyonu , Kazakistan ve Belarus arasından yapılan anlaşma gereği ürün belgelendirmede ortak direktifler kullanılmaya başlanmıştır. 2013 yılında 47 ana doküman hazırlanmış ve 20 adet direktif oluşturulmuştur.
Gümrük Birliği’nin karar verici organı olan Avrasya Ekonomik Komisyonu (AEK) bazı ürünlerin ithalatı uygunluk değerlendirmesi koşuluna bağlanmıştır. AEK’nın 15/10/2013 tarihli ve 28 sayılı Kararı ile ortak gümrük bölgesine ithalatta gümrük beyannamesi ile birlikte sunulacak teknik düzenleme uygunluk değerlendirmesi (onayı) kapsamı Gümrük Tarife istatistik Pozisyonu (GTIP) bazında ürün listesi belirlenmiştir.
Rusya  devlet akreditasyon kurumu tarafından yetkilendirilmiş sertifikasyon kuruluşları tarafından kapsamdaki ürünlerin deklarasyon/sertifikasyon şeklinde belgelendirme işlemleri yapılmaktadır.
Gümrük birliği TR sertifikası Gümrük Birliği ülkelerince ithal edilen ürünlerin mevcut yasa ve Teknik Regülasyonlara uygun olduğunun belgelendirilmesi anlamını taşımaktadır. Aynı zamanda, tüm Gümrük Birliği ülkelerinde ithal edildikten sonra montajı yapılan makine ve ekipmanların ilave endüstriyel kullanım izni gerektirmeyecek şekilde kullanılmasına olanak sağlamaktadır.

Gümrük birliği TR sertifikası/deklarasyonu belli sayıda bir ürün için, parti bazında ya da 1, 3, 5 yıllık seri üretim bazında düzenlenebilmektedir

CU TR Gümrük Birliği Belgelendirme şekilleri:

1c : Belli sayıda üretilmiş ürünler için düzenlenmektedir.
3c : Aynı anda bir partide üretilmiş ürünler için düzenlenmektedir.
4c : Belirlenmiş bir ürün için düzenlenmektedir.

CU TR Gümrük Birliği Belgelendirmesi için üye ülkelerin herhangi birinde resmi olarak kayıtlı bir “Temsilci Firma” gerekmektedir.
Gümrük Birliğinde halen geçerli olan Teknik Direktifler

ТR СU 001/2011 Demiryolu taşıtları güvenliği
ТR СU 002/2011 Yüksek hızlı demiryolu taşımacılığı güvenliği
ТR СU 003/2011 Demiryolu taşımacılığı altyapı güvenliği
ТR СU 004/2011 Alçak akım ekipmanlarında güvenlik
ТR СU 005/2011 Ambalaj malzemelerinde güvenlik
ТR СU 006/2011 Havai fişeklerde güvenlik
ТR СU 007/2011 Çocuk ve ergenlere yönelik ürünlerin güvenliği
ТR СU 008/2011 Oyuncaklarda güvenlik
ТR СU 009/2011 Parfüm ve kozmetik ürünlerde güvenlik
ТR СU 010/2011 Makine ve ekipmanlarda güvenlik
ТR СU 011/2011 Kaldırma ekipmanlarında güvenlik
ТR СU 012/2011 Patlayıcı ortamda kullanılan ekipmanlarda güvenlik
ТR СU 013/2011 Akaryakıt gereklilikleri
ТR СU 014/201 Yol güvenliği
ТR СU 015/2011 Tahıl güvenliği
ТR СU 016/2011 Gaz halindeki yakıtlarla çalışan ekipmanlarda güvenlik
ТR СU 017/2011 Hafif sanayi ürünlerinde güvenlik
ТR СU 018/2011 Tekerlekli araçlarda güvenlik
ТR СU 019/2011 Kişisel koruyucu ekipmanlarda güvenlik
ТR СU 020/2011 Elektromanyetik uyumluluk
ТR СU 021/2011 Gıda ürünlerinde güvenlik
ТR СU 022/2011 Gıda ürünlerinde işaretleme
ТR СU 023/2011 Meyve ve sebze suyu ürünleri için teknik kurallar
ТR СU 024/2011 Yağ ve yağ ürünleri için kurallar
ТR СU 025/2012 Mobilya güvenliği
ТR СU 026/2012 El sanatlarında güvenlik
ТR СU 027/2012 Gıda takviyeleri, diyet ürünleri için güvenlik
ТR СU 028/2012 Patlayaıcı ürünler için güvenlik
ТR СU 029/2012 Gıda katkı malzemeleri için gereklilikler
ТR СU 030/2012 Özel gıda dışı yağlar, özel akışkanlar için gereklilikler
ТR СU 031/2012 Zirai, ormancılık alanlarında kullanılan traktör ve treyler için güvenlik

FEMKO

FEMKO

Femko Uluslararası Teknik Kontrol Eğitim Belgelendirme Ltd. Şti. faaliyetlerine 2014 yılında kuruluşu ile başlamıştır. Femko muayene, gözetim, test ve belgelendirme alanında profesyonel ve yenilikçi hizmetler sunmayı hedefleyerek bu yola çıkmıştır. Alanında tecrübeli mühendis ve personel kadrosuyla sürekli büyüyen ve gelişen bir kuruluştur.

Femko ilgili alanlarda Türkak akreditasyonu ile yürütmüş olduğu tüm faaliyetleri için, gerek A-Tipi Muayene Kuruluşu yetkisi, gerek Onaylanmış Kuruluş yetkisi, gerekse Akredite Test Laboratuvarı hizmetleriyle Uluslararası arenada çalışmalarını hızla devam ettirmekte ve markalaşma yolunda ilerlemektedir.

FEMKO: Diğer Yazıları
  • Güncel: İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği Yayımlandı

    Güncel: İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği Yayımlandı

    Uzun zamandır güncellenmesi ve yoruma açık maddelerin detaylandırılması beklenen “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 18 Şubat 2022 tarihli Türkiye Cumhu

    Devamı
  • Periyodik Kontrol Personelleri İçin Zorunlu Eğitim Uygulaması Hakkında Güncel Duyuru (Bakanlık Duyurusu)

    Periyodik Kontrol Personelleri İçin Zorunlu Eğitim Uygulaması Hakkında Güncel Duyuru (Bakanlık Duyurusu)

    İş Ekipmanlarının Periyodik Kontrollerini Yapmaya Yetkili Kişilerin Kayıt ve Eğitimlerine İlişkin Tebliğ kapsamında pilot iller Kırıkkale ve Eskişehir’de devam eden periyodik kontrol temel eğitimleri, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Say�

    Devamı
  • Önemli Güncelleme: Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği Yayınlandı – 2019

    Önemli Güncelleme: Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği Yayınlandı – 2019

    Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından önemli güncellemeler yapılarak, insan can ve mal güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak ve çevreyi korumak üzere tescili, işletilmesi, bakımı, garanti ve satış sonrası hizmetleri ile hi

    Devamı
  • OSGB Firmalarının Periyodik Kontrol Yapmasına Yasal Engel

    OSGB Firmalarının Periyodik Kontrol Yapmasına Yasal Engel

    Türk Akreditasyon Kurumu (Türkak) tarafından Muayene kuruluşlarının Akreditasyonuna Dair Rehber üzerinde revizyona gidilmiş olup 31.01.2019 tarihinde yenilenen ilgili R50.01 sayılı Rehberin 8.maddesinde yer alan A tipi muayene kuruluşları için şartlar gün

    Devamı
  • Gaz Yakan Cihazlar Yönetmeliği Yayınlandı

    Gaz Yakan Cihazlar Yönetmeliği Yayınlandı

    Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “2016/426/AB Gaz Yakan Cihazlar Yönetmeliği” 5 Mayıs 2018 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 2016/426/AB Gaz Yakan Cihazlar Yönetmeliğiyle, Gaz yakan cihazların uygunluk değerlend

    Devamı
  • Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği 2018

    Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği 2018

    Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği” 4 Mayıs 2018 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelikle asansörlerin periyodik kontrolüne ilişkin usul ve esaslarla asansör

    Devamı
  • Periyodik Kontrolde Akreditasyon Zorunluluğu

    Periyodik Kontrolde Akreditasyon Zorunluluğu

    24 Nisan 2017 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Resmî Gazetesi’nin 30047’nci sayısında “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlanmıştır. Yönetmelikt

    Devamı
  • 2014/33/AB Yeni Asansör Yönetmeliği Yayımlandı

    2014/33/AB Yeni Asansör Yönetmeliği Yayımlandı

    2014/33/AB Asansör Yönetmeliği Yayınlandı (ex. 95/16/AT) Eski yönetmelik olan 95/16/AT Asansör Yönetmeliğinin 20 Nisan 2016 tarihi itibarı ile yayından kalkması neticesinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Asansörler ve asans

    Devamı
  • 2014/35/AB Yeni LVD Yönetmeliği Yayımlandı

    2014/35/AB Yeni LVD Yönetmeliği Yayımlandı

    2014/35/AB Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipmanlar İle İlgili Yönetmelik 20 Nisan 2016 tarihi itibarı ile 2006/95/EC LVD direktifi yayımdan tamamen kalkmış olup, belirli gerilim sınırları için tasarlanan elektrikli ekipmanlar yeni

    Devamı
  • TS 12255:2017 HYB Standardı Güncellendi

    TS 12255:2017 HYB Standardı Güncellendi

    Asansörler, yürüyen merdivenler ve yürüyen yolcu bantları yetkili servislerinin işletmecilik, yapısal özellik, teknik donanım, çalışanların özellikleri ve belgelendirme ile ilgili kurallarını kapsayan TS 12255 standardı güncellendi. TSE-HYB belgelendi

    Devamı
  • Asansör bakım yönetmeliği yayınlandı-2015

    Asansör bakım yönetmeliği yayınlandı-2015

    Asansör İşletme, Bakım Ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl bildirilen Asansör Eylem Planı’nın en önemli hedeflerinden biri olan asansörlere kimlik numarası verilmesi uygulaması artı

    Devamı
  • ISO 9001:2015 Revizyonu

    ISO 9001:2015 Revizyonu

    ISO 9001:2015, standardın yeni versiyonunu, kuruluşların sürdürülebilir gelişmeye yönelik çalışmalarının temel öğelerinden biri olarak konumlandırır ve genel anlamda performansı artırıcı bir araç olarak sunar. Kalite yönetiminde risk tabanlı yakl

    Devamı
  • Yazarlarımız

    Populer Makaleler

    8 uzman gorusu standartlar femko koray gundogdu
    Standartların Gücü!
    9 uzman gorusu guvenli elektrikli urun femko koray gundogdu
    Piyasadaki Elektrikli Ürünlerin “%” Kaçı Güvenli?
    7 uzman gorusu red testi radyo telekominikasyon ekipmanlari femko koray gundogdu
    RED: RF Spektrumu İçeren Ürünlerin Uyumluluğu

    Kurumsal Haberler

    turkak akredite test laboratuvari emc lvd femko
    Laboratuvar Akreditasyonumuz Yayınlandı
    bursa belgelendirme test laboratuvar periyodik kontrol femko
    Bursa Ofisimiz Hizmete Girmiştir
    onaylanmis kurulus notified body asansor makina femko
    Onaylanmış Kuruluş Yetkilendirilmesi

    Sektörel Haberler

    is ekipmanlari yonetmeligi 2022 femko akredite periyodik kontrol muayene
    Güncel: İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği Yayımlandı
    periyodik kontrol personeli temel egitim sertifikasi zorunlulugu femko2
    Periyodik Kontrol Personelleri İçin Zorunlu Eğitim Uygulaması Hakkında Güncel Duyuru (Bakanlık Duyurusu)
    asansor bakim ve isletme yonetmeligi 2019 femko sektorel haber 1
    Önemli Güncelleme: Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği Yayınlandı – 2019