Otoklav Periyodik Kontrol

Otoklav Periyodik Kontrol

Basınçlı su buharı ile doymuş bir ortamda 121 santigrat derece sıcaklıkta 15-20 dakikada sterilizasyon yapan basınçlı kap’a Otoklav denir.

Otoklav periyodik kontrol, Genellikle pişirme işleminde kullanılan otoklavlar, dur kalk çalışmalarından dolayı kritik basınçlı ekipmanlar kısmına girmekte ve bu nedenle dizaynı ve üretimi titizlik ve tecrübe gerektirmektedir.

Otoklav Cihazlarının Önemi

  • Temizlik: Gözle görünen ya da görünmeyen fiziksel kirleticilerden arındırmak için yapılan işlemlerin tümü temizlik kapsamındadır.
  • Hijyen: Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerini de kapsayan faaliyetlerinin tümü hijyen olarak tanımlanır.

Otoklav İle İlgili Periyodik Kontrol Yönetmeliği

6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca çıkarılan ve  25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği”, iş yerlerinde bulunan iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden  uyulması gereken asgari şartları belirlemiştir.

Yönetmeliğin amacı, maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanların  ve donanımların tasarım, üretim ve uygunluk değerlendirmesi ile ilgili  usul ve esasları belirlemektir.

Otoklav Periyodik Kontrol Raporu

Femko, basınçlı kapların periyodik kontrolleri kapsamında test ve muayenelerini yapan kişilerin bağımsızlık, tarafsızlık ve güvenirlilik açısından muayene ettikleri ekipmanın tasarımcısı, tedarikçisi, montajcısı, satıcısı, sahibi, kullanıcısı, bakımcısı veya bu kesimlerin yetkili temsilcisi olmamasına ve muayeneyi yapan kuruluşların akredite olmasına dikkat ediniz.